Christina Smith: A show kutya

Amennyiben úgy döntöttél, hogy vállalod a felelősségét annak, hogy Bobtail-tulajdonos légy, a legnagyobb odaadással kell törődnöd a kutyáddal, függetlenül attól, hogy akarod-e kiállítani vagy sem.

A  show kutya kiválasztása
Abban az esetben, ha nem vagy szakértője a kutyáknak, vagy nem ismered az általad megvásárolni kívánt eb törzskönyvét, fogadd el a tenyésztő tanácsait. Ismertesd vele a tervedet, miszerint kiállítási kutyát akarsz, így a tenyésztő nagy szakértelemmel fogja majd neked a legmegfelelőbbet kiválasztani.

A show kutya ápolása/előkészítése
Egy kiállítási kutya ápolására sokkal több időt/munkát kell fordítani, mint egy átlagos kutyára. Az eb szőrzetének ápolása napi feladat. Minél hamarabb elveszíti a kölyökszőrzetét, annál hamarabb kinő a fiatalkori szőre. Ugyanez vonatkozik a fiatalkori szőrzetre is, amikor elkezdi váltani. Soha ne próbáljuk megtartani egyik szőrzetet se azzal, hogy nem fésüljük ki, mert a folyamatot nem állíthatjuk meg, csak annyit érünk el vele, hogy az új szőrzet nehezebben nő ki.
A fésülés technikája abban rejlik, hogy lassan kell tenni és gyengéden. Többszöri fésüléssel, fokozatosan haladjunk lejjebb a szőrzetben. Miután kinőtt a végleges szőrzet - általában kettő és fél, három éves korban - ki lehet cserélni a kefét műanyaggal bevont fémkefére. De ezzel is óvatosan bánjunk. Ne erőltessük. Éppen úgy, mint fentebb leírtuk, különben kitépjük a testközeli rövid szőröket, ami többféle védelmet nyújt a testnek.
Ha a kutya szőre túl kemény, kezelhetetlen, permetezzünk egy kevés filcoldó spry-t arra a részre, amit éppen ápolni akarunk. Ez által megpuhul, és nem fog az ápolás alatt eltöredezni. Nagyobb figyelmet igényel a szakáll. Soha, semmikor ne hagyjunk benne ételt. Centiméterekkel rövidülhet meg akkor, amikor a beleszáradt ételt megpróbáljuk eltávolítani. A gyakorlat az, hogy időről - időre a kan kutyák hasalji, valamint a hátsólábak szőrzetét kondicionálóval kell kezelni, ami szintén védelmet nyújt a töredezés ellen. Nem szabad fürdetni a kutyát, még a legkímélőbb samponnal sem, mert kimossuk a természetes olajat, amely a szőrzetet hivatott védeni, így a szőrzet törékenyebb lesz.
Miután befejeztük az ápolást, állítsuk fel a kutyát és a hátszőrzetet finoman, óvatosan keféljük visszafelé, farától a nyaka irányába. Ez a művelet megemeli egy kicsit a hátszőrzetet. Ugyanezt végezzük el a fejen is, hogy nagyobbnak látszódjon, valamint az első- és hátsólábakon is.

Nyírás/trimmelés
Az Ó angol Juhászkutya csak egyetlen helyen igényel nyírást, mégpedig a lábán a talpak körül. A mellső lábaknak vaskos egyenes oszlopoknak kell kinézniük, míg a hátsólábaknak kicsiknek, de sok szőrrel a térdtől lefelé. A nyírást úgy kell megejteni, hogy a lábak körül megemeljük a felső szőrzetet, megnyírjuk, majd hagyjuk, hogy a szőrzet természetesen hulljon vissza, majd hozzányírjuk a már megnyírt szőrzethez. Némelyik kutya nem szereti az olló csattogását a lábai körül, tehát a legkönnyebben úgy tudjuk megakadályozni abban, hogy a legkritikusabb pillanatban leugorjon az asztalról, hogy megkérünk valakit, hogy tartsa a szemben lévő lábat, amíg mi dolgozunk az egyiken.
Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy hol, mennyit és hogyan nyírd a kutyád, fordulj bizalommal kiállító társaidhoz. Ők majd minden trükköt pontosan elmondanak a kiállítás után. Ne a kiállítás előtt kérdezd meg Őket. A kiállítás előtt és alatt legtöbbjük idegesen matat a kutyái körül és az idejüket a kutyák végső felkészítésével kívánják eltölteni.
Mostanában sok kiállító nyírja a bobtailt, ami, ha szigorúan nézzük, ellenkezik a szabályokkal. Személy szerint én úgy érzem, hogy a legnagyobb gonddal megnyírt kutyának ez csak emeli a természetes megjelenését, ha bírálok biztosan nem marasztalok el senkit ezért. De természetesen ne felejtsük el, hogy mi juhászkutyákat tartunk és nem ölebeket.
Ha kutyádnak nagyon sűrű és tömör a szőrzete, és ki akarod ritkítani a nyak körül, mert nagy, darabos vállakat mutat, fogj egy sűrű fogú fésűt és nagyon lassan, óvatosan kezd el fésülni rétegről - rétegre, nem erőltetve, addig, amíg a kívánt eredményt eléred. A nyírást/trimmelést mindig a kutyának azon a testrészén kell kezdeni, ami a kiállítás szempontjából nem fontos. Mindig csak egy kicsit vágj, állítsd fel a kutyát, jól nézd meg, és csak ezután folytasd. Célszerű a kiállítás előtt legalább egy héttel megnyírni, mert így esélyt adunk a szőrzetnek, hogy egy kicsit utána nőjön, és természetes hatást keltsen.

Fürdetés
Fürdetni az OES-t rosszabb, mint gondolnád. Lehetetlen megbirkózni azzal a rengeteg nedves szőrrel. Csak a fontos részeket kell mosni, de azokat lehet, hogy naponta, és ezek nem a szürke színű szőrzetek. A fontos részek a következők: lábak és a szakáll. Időjárástól függően akár naponta meg kell mosni. De ha ezt teszed, akkor kimosod a természetes olajat a szőréből, aminek a hiánya szinte lehetetlenné teszi az ápolást. A szőrzet nagyon puha, erőtlen, és petyhüdt lesz, pont ellenkezője annak, amit el akarsz érni. Ma már nagyon sokfajta jó sampon kapható, de a tapasztalatom az, hogy a legjobb az, amelyikben nincs fényesítő, csak természetes olaj. Sok kiállító valamelyik mosogató folyadékot használja és nagyon boldogok az eredménnyel, de arra nem gondolnak, hogy ezek az erős szerek kikezdik az állat bőrét. Ha az időjárás úgy kívánja, séta után egyszerűen le kell folyóvízzel mosni a kutya lábát, ami az esetek túlnyomó részében elegendő. Nem kell állandóan samponozni. Egy nappal a kiállítás előtt meg kell mosni a kutya lábait, és hagyni megszáradni. Soha, vagy csak indokolt esetben használj hajszárítót. Hasznos tanács: hints némi kukorica-, vagy burgonyakeményítőt a szőrzetre és fésüld ki belőle. Ez segít megszárítani, valamint tisztítani a szőrzetet. A kukoricakrményítőt nagyon jól lehet használni az egész testre, de kiváló a fejre is mivel azt végképp nem akarjuk samponozni.

Felkészítés a kiállításra
A kutyát a lehető legfiatalabb korában kell elkezdeni tréningezni. Már hathetes korában kezdheted tanítani a kiállítási pozitúrára. Az én gyakorlatom az, hogy a kölyköket beállítom kb. fél percre mindennap. Megtartom őket az egyik kezemmel az álluk alatt, a másik kezemmel hátul a két hátsó lába között, és nyugodtan mondogatom: „maradj”.
Tizenkéthetes korukban már kezdem őket pórázra tréningezni. Hozzászoktatom őket a nyakörvhöz, valamint a pórázhoz.
Némely kutya nehezen szokja meg a nyakörvet, ezekhez légy nagyon türelmes, mert könnyen megfélemlítheted. A szoktatást a házban kell kezdeni, úgy, hogy ráadod a nyakörvet és vezeted a pórázon néhány percig. Engedd oda, ahová csak akar menni, úgy mintha semmi nem lenne a nyakában. Ezt tedd naponta addig, amíg a kutya teljesen elfogadja, és nem hoz nehéz helyzetbe, ha majd kiviszed a házból.
Körülbelül négy hónapos kortól kell elkezdeni a rendes tréninget egy kutyaiskolában. Megtanulja, hogyan kell a kiállításon állni, pórázon sétálnia, és ami a legfontosabb megszoknia a többi kutyát, az atmoszférát és mindent, ami egy kiállításra való felkészüléssel jár.
Minél játékosabban vezeted fel a gyakorlatokat, a kölyök annál boldogabban fogja azokat elsajátítani, teljesíteni.

Előkészítés a kiállításra
Adj magadnak bőven időt arra, hogy a kutyádat felkészítsd. Egy héttel a kiállítás előtt kezd el az ápolást, tisztítsd meg a fogait és a füleit. A kiállítás előtti napon mosd meg a lábait. A teljes mellső lábakat és hátsó lábfejeket. Ha szükséges, akkor a szakállát és a pofaszőrzetét is.
Általában az első néhány kiállítás kissé idegfeszítő. Hogy minél kevesebbet idegeskedj, adj magadnak a kiállítás reggelén elég sok időt arra, hogy a kiállítás színhelyére érj. Be kell kalkulálni azt, hogy esetleg közlekedési dugóba kerülsz, valamint azt is, hogy a kiállítás bejáratát és környékét nehéz megközelíteni. Vigyázz arra, hogy egy fiatal kutyával a kiállítás kezdete előtt minimum másfél órával már ott légy. Ez elegendő időt ad arra, hogy körbe sétáld a kiállítás színhelyét, megfigyeld, hogy mi hol van, beszerezz mindenféle papírokat, megtaláld a ring helyét, valamint jut idő egy utolsó igazításra. Az osztályokat szólítják a kiállításon, de ugyanakkor a gazdik felelőssége is az, hogy időben, sietség nélkül megjelenjenek.

Bírálat
Amikor szólítanak, figyelj a bíróra, és pontosan azt tedd, amit mond. A tréningen már megtanultad, hogyan kell beállítani a kutyád, hogyan mozgatod őt, ha felszólítanak arra, hogy tedd ezt vagy azt. Mindent készíts elő, hogy amikor kérik, azonnal oda tudd adni. Én a bírálat közben, ha úgy ítélem meg, hogy fárasztó a kutyámra nézve, amikor a bíró éppen nem figyel, vagy egyéb lehetőség nyílik, pihentetem a kutyámat. Például, ha állni kell a kutyának, de látom, hogy fáradt, szétesik a figyelme, akkor leültetem, és úgy teszek, mintha fésülném, stb. Én azt vallom, hogy a kiállítást a kutyámnak is élveznie kell, ha folyamatosan állnia kell feltartott fejjel, valamint viselkednie egész nap, az biztos, hogy nem egy vidám dolog a számára.
Amikor a bíró már látta a kutyát, feltétlenül fésüld meg, mielőtt egy utolsó pillantást vet az összes résztvevő kutyára, de ügyelj arra, hogy a szemrevételezés alatt ne fésüld. Persze állandóan fésülni sem szabad a kutyát, mert ezzel adhatsz olyan ötletet a bírónak, hogy valamit talán el akarsz rejteni a szakavatott szemek elől. Egy nyugodt(nak tűnő) gazdi önbizalmat sugall(hat).  Soha ne felejtsd el, hogy az idegességed, illetve nyugodtságod a pórázon keresztül a kutyádra is ráragad. Ezáltal a kutyád lehet hihetetlenül látványos, vagy abszolút zűrzavaros, rendetlen.
A ringben a kutyádat célszerű rövid, de laza pórázon vezetni, és nem sétáltatni túl gyorsan, de határozottan. Tájékozódj, hogy mit kell a kiállításon bemutatni, nehogy olyasmit kérjenek, amit nem tudsz előadni. Nincs tökéletes kutya, és nincs tökéletes gazdi sem, de nagyon sok függ attól, hogy a kiállításon hogyan szerepel mindkettő.
Amikor én bíró vagyok, azt nézem, hogyan kezelik a kutyát. Kihozni a kutyából a legjobbat úgy, hogy az, könnyednek látsszon, sok időt és gyakorlást igényel. Sikert elérni nem lehet egyik napról a másikra, de egy jó kutyával, sok türelemmel és önfeláldozással bárki a csúcsra juthat.

Sportszerűség
Van úgy, hogy a legjobb kutyáddal, a legtöbb tréninggel és a legjobb formában sem tudod azt az eredményt elérni, amit szerettél volna. Ezen a kiállításon tudod a legjobban gyakorolni az igazi sportszerűséget. Feltétlenül gratulálni kell a győztesnek. Úgy a gazdinak, mint a kutyusnak. Emlékezz arra, hogy az eredmény a bíró meglátása alapján jött létre, és nem kell egy későbbi kiállításon indulni, hogy ha ugyanaz a bíró.

Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy sok ember nézi a versenyt és hallja az esetleges véleményedet az eredményről. Méltósággal elfogadni az eredményt azt mutatja, hogy veszíteni is tudsz. Néhány ember képtelen erre, és a legmeglepőbb dolgokat művelik. Ne kövesd őket! Legcélszerűbb azt mondani: majd a következő kiállításon jobbak leszünk! A verseny atmoszféráját a kiállítók teremtik meg, amiben vannak győztesek és vesztesek is. De mindig több a vesztes, mint a győztes. Rajtunk múlik, hogy milyennek érezzük a napot, ha haza értünk.