A kedvenc Bobtailok ápolása

A Bobtail kölyök bundáját tanácsos naponta fésülni, ami ekkor még csak néhány percet vesz igénybe. Ha ehhez kölyök korban hozzászoktatjuk, később - amikor a bundája dúsabb és hosszabb időt vesz igénybe az ápolása – elvárható Tőle, hogy nyugodtan, mozdulatlanul tűrje a szőrápolást.
   
Tanítsuk meg kölykünket mozdulatlanul állni vagy feküdni a padlón, vagy nem csúszós felületű asztalon. Ha ezt, nem kölyökkorban kezdjük, később, keményen meg kell harcolnunk az ápolásért.
A Bobtail kölyök 4-8 hónapos kora között váltja le a fekete kölyök bundát, a fiatal szürke bundára. A fiatal bunda nagyon sűrű, sok puha aljszőrzettel, amely rendszeres fésülést igényel. Ha a bundát rendszeresen fésüljük, keféljük, akkor nem gubancolódik össze. Ha sokáig nem fésüljük ki, akkor végül összefilcesedik, amit esetleg már csak lenyírni lehet.
Az utolsó szőrzetváltás a 16-24 hónapos korra tehető, ez az időszak, intenzív ápolást igényel, mivel ez a szőrzet csomósodik leginkább.

Amikor a felnőtt szőrzet megjelenik, akkor is rendszeres ápolást igényel, de korántsem hajlamos annyira a filcesedésre, mint a fiatal szőrzet.

A szőrápoláskor a kutyát fektessük az oldalára. Nyírjuk ki a lábujjak között található szőrt, mert ebbe beleragadhat a sár és a kavics. Ezután kezdjük a fésülést a lábaknál, rétegről – rétegre tincsenként felfelé haladva és mindig egészen a bőrig féljük ki a bundát. Ha csomót találunk, azt próbáljuk kézzel kibontani, hogy ne okozzunk fájdalmat.
Amikor a fejéhez érünk, először a fülekből tépjük ki csipesszel a túl hosszúra nőtt szőrt, de ügyeljünk arra, hogy meg ne sértsük a hallójáratot. Ezután fültisztító folyadékkal átitatott vattával töröljük ki a felesleges fülzsírt. Ha a vatta sötétbarna, forduljunk Állatorvoshoz.
A fogazatot is ellenőrizzük. Némelyik kutya fogazata hajlamos a fogkőképződésre, amit fogkőkaparóval kell óvatosan lekaparni, de nagyon vigyázva, hogy ne sértsük meg a fogínyt.
De ezt tanácsos inkább Állatorvosra bízni.

Napi feladataink, ami nem több mint 5 perc, de sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat és Bobtailunkat is:

Ha védőoltásra Állatorvoshoz megyünk, a bűzmirigyet minden esetben tisztíttassuk ki.